Новите версии на браузърите

Go down

Новите версии на браузърите

Писане by СкручЪ х) on Пон Апр 14, 2008 7:13 pm

За всеки, който използва Интернет за работа или забавление, е много важно да разполага с добър и сигурен браузър. Разбира се, това не е някакво ново умозаключение, а всепризната истина от доста време. Колкото по-усъвършенствани и функционални уеб продукти се предлагат на пазара, толкова по-голяма става нуждата от надеждност и сигурност, което води до един основен въпрос – "Кой е най-добрият браузър, който ще ми върши работа?"

Много може да се спори по този въпрос, тъй като има защитници както на продукта на Microsoft – Internet Explorer, така и на Firefox, Opera и Safari. Всяка една от компаниите се опитва да спечели възможно най-голям брой потребители за браузърите, които предлагат, като все още водещ е Internet Explorer. Доминирането на този браузър е по-скоро благодарение на факта, че голяма част от потребителите в световен мащаб използват Windows като операционна система, а тя си идва в комплект с IE.

Нека да разгледаме отделните браузъри – техните предимства и недостатъци. Само по този начин ще може да се разбере кой от тях ще е най-удобен за ежедневната ни работа.

Safari 3.1 на Apple

Последната версия на браузъра Safari, който вече може да бъде инсталиран не само на Apple-ска машина, но и под Windows, притежава изчистен дизайн и е много удобен за работа. Версията поддържа няколко нови технологии, които предстоят да бъдат реализирани като CSS анимации и и таговете, които са добавени към HTML 5. Другата новост е поддръжката на Web Fonts - атрибут на CSS, който позволява изтеглянето на шрифтове, използвани от уеб дизайнера, които не са инсталирани на компютъра на потребителя, разглеждащ дадената страница. Заедно с това предлага и съхраняване на информация от страна на клиента под формата на SQLite база данни.

Освен тези опции, Safari 3.1 предлага и няколко полезни неща за разработчиците – няколко подменюта, съдържащи инструменти, които ще са им в помощ при създаването на уеб приложения. Например, подменюто User Agent маскира браузъра като някой от другите браузъри, подобно на приложенията, които позволяват на Firefox да показва страниците като IE или Opera. Network Timeline е приложение, което изчислява и анализира показателите на отделните елементи в страницата, която е отворена, като времето за зареждане и големината, а Web Inspector извежда в отделен прозорец данни за стиловете, въведени чрез CSS, изображенията и използваните скриптове.

Разбира се, има доста недостатъци като основният е липсата на всякаква защита от зловредни кодове и т.нар. “phishing” атаки, особено ако се използва версията за Windows. Освен това, все още не се предлага и възможност за инсталиране на допълнителни приложения, както при Firefox.

Firefox 3 Beta 5

В новата версия на Firefox има няколко подобрения и няколко нови предожения. На първо място, подобрено е изпълнението на JavaScript кодовете - скоростта за изпълнение е увеличена три пъти. Добавен е модулът XPCOM Cycle Collector, който помага за освобождаване на паметта, която е била изисквана за модули, които не са успяли да я използват.

Добавено е приложението, наречено Places, което е представено чрез интерфейс, поддържан от SQLite, в който може да се управляват отметките, направени от потребителя, и историята с посетените страници. Може да се осъществява търсене в следните места - History, Bookmarks Menu, Bookmarks Toolbar и All Bookmarks. Добавена е и функцията за създаване на тагове към страниците, които потребителят е добавил към Bookmarks.

Повишена е степента на персонализация с различни допълнителни приложения, които могат да бъдат изтеглени от депозитара безплатно, като някои от тях могат да помогнат на дивелъпърите при създаването на страници и уеб приложения, както и да изобразяват страниците под IE или Opera.

В мрежата не се срещат особени отрицателни коментари за последната версия на браузъра.

Internet Explorer 8 Beta

Новата версия на Internet Explorer все още е в работна фаза и само преди около месец бе представен първият и вариант. В него се забелязват няколко основни неща като новото приложение WebSlices и Activities. Първото приложение работи подобно на фийд, за който потребителите могат да се абонират директно на даден сайт и чрез който да получават директна информация при евентуална промяна на съдържанието в него.

Activities служи за търсене в Интернет, като се използват определени услуги като StumbleUpon, Facebook, eBay и други. Опцията се добавя към менюто, което се отваря при кликване на десния бутон на мишката. Добавена е и възможността за запаметяване на сесиите, както при Firefox, ако случайно работата с браузъра бъде прекъсната по една или друга причина. Все още версията не е много стабилна, но нека отдадем това на факта, че IE 8 e още в работен вариант и тези проблеми вероятно ще бъдат изчистени.

Flock

Flock е нов браузър, който е създаден предимно за пристрастените към Web 2.0 услугите като блогване, споделяне на отметки, снимки, видео файлове. Браузърът е построен на база Mozilla Firefox. След инсталирането на пакета, който може да бъде изтеглен от официалния сайт, можете да вмъкнете всички отметки, пароли, настройки и т.н. от браузърите, които сте ползвали до момента. Почти всички приложения за Firefox могат да бъдат инсталирани, което компенсира все още ограничената възможност за персонализация на браузъра, като малкото поддържани услуги и невъзможността за промяната на съдържанието в My World page.

Opera 9.27

Opera също е един от браузърите, които се приемат добре от потребителите, въпреки че не е сред най-обичаните. Има редица поддръжници, но и доста критици. Разбира се, може да се кажат няколко добри неща като например бързото зареждане на страниците и възможността за отваряне на голям брой подпрозорци.

В новата версия е представено приложението Speed Dial, което показва преки връзки към девет от най-често използваните сайтове, подобно на отметки. Подобрени са няколко от проблемите, свързани със сигурността и защитата на личните данни, както и приложението Content Blocker за спиране на рекламите.

Opera е пионер в използването на различни комбинации на действия с мишката, като например при задържането на десния бутон и местенето на скрола може да преминавате от един подпрозорец на друг. В допълнение, P2P клиентът BitTorrent е имплементиран в браузъра, което помага за тегленето на торент файлове от Мрежата.

Въпреки много положителни приложения и. подобрения, все още има проблеми с визуализацията на страниците. Много от сайтовете не могат да се отварят с Opera или не се отварят правилно, както и не поддържа ActiveX.
Източник
avatar
СкручЪ х)
Бъдещ президент :р
Бъдещ президент :р

Male Брой мнения : 1357
Age : 28
Местожителство : Мафията не уточнява адреси
Registration date : 18.03.2008

Вижте профила на потребителя http://www.myspace.com/skru4

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите